

JAKIE OGÓRKI WYBRAĆ DO KISZENIA?
Polecamy odmiany ogórków do kiszenia.
O końcowym smaku kiszonych ogórków decyduje surowiec, czyli ogórki.
Musi być dobrej jakości i odpowiedniej wielkości. Zastanawiacie się, jakie ogórki wybrać do kiszenia? Podpowiadamy, jak ocenić ogórki i jakie odmiany wybrać do kwaszenia.
Ogórki przeznaczone do kiszenia na zimę nazywamy kwaszeniakami. Są to ogórki gruntowe.
Mają charakterystyczny kształt wydłużonego cylindra. Kwaszeniaki nie mogą być przerośnięte na grubość. Ich kształt powinien być regularny. Zazwyczaj ich długość waha się od 5 cm do 15 cm.
Najlepsze polskie odmiany ogórków przeznaczonych do kiszenia, to: Śremski, Śremianin, Julina, Octopus, Andrus, Borus.
Jutro środa dzień targowy w Proszowicach, zapraszamy serdecznie na nasze place targowe, gdzie można już kupić ogórki, koper, chrzan i czosnek.